The Horus Heresy 07: Legion

Gelezen op

Dan Abnett
The Black Library, 2008, 412 blz.

Dan Abnett, en dan gaat een mens wat rechter in zijn metaforische zetel zitten.

Het verschil in toon, verhaal en personages tussen Descent of Angels en dit pijnlijk groot: geen bordkarton meer maar vlees en bloed, geen decors meer maar een wereld, geen hoofdstuk na hoofdstuk meer maar een structuur.

We komen voor het eerst gewone voetsoldaten tegen, zowel mannen als vrouwen, zowel in posities die beslissingen nemen als in de loopgraven. Er is liefde in het spel, er is verraad, we komen iets meer te weten over het twintigste legioen. En het krijgt allemaal een Iain M. Banks-tintje met het fascinerende personage van John Grammaticus, die net zo goed een Culture-infiltrant had kunnen zijn.

Het verhaal speelt zich af een paar jaar voor de gebeurtenissen op Isstvan III, en heeft er op het eerste gezicht niet zo enorm veel mee te maken — tot helemaal op het einde (en dan bedoel ik wel degelijk de laatste pagina’s van het laatste hoofdstuk). De rest van het boek gaat over een een legercompagnie en elementen van het XXste in de laatste stadia van het onderwerpen van een woestijnwereld zonder echte technologie, en hoe Grammaticus in contact probeert te komen met de primarch van het Legioen.

De groep waar hij deel van uitmaakt, de Cabal, bestaat al miljoenen jaren, heeft gezien dat de mensheid een enorm grote rol begint te spelen en dat Chaos daar gebruik van zal maken. Zij willen ingrijpen in de geschiedenis van de mensheid en dus van het universum, en daar speelt het XXste Legioen een scharnierrol in.

Aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *