Alien: Engineers

Gelezen op

Jon Spaihts
ongepubliceerd script, 2010, 117 blz.

Prometheus, de film, was een beetje een clusterfuck. Prachtige beelden, een wereld waar ik graag in wou geloven, maar helaas, helaas: een script dat op geen oude slets trok.

Ridley Scott had Jon Spaihts waarschijnlijk iets gevraagd in de zin van “maak iets dat een prequel is op Alien, dat ons iets meer vertelt over de Space Jockey, en oh ja, ik ben een fan van Von Däniken, zie dat dat erin zit.”

En dan stuurt hij dat script naar Damon Lindelof, he of Lost fame, en die vindt het allemaal wat te braafjes, en dan draait het erop uit dat hij het herschrijft en helemaal mysterieus en alles maakt, en dan zijn we plots in de cinema, en what the fuck is er gebeurd, ik zit te kijken naar een film waar de helft niet van klopt en de andere helft onverklaarbaar is.

Afijn. Het oorspronkelijke script was een tijd geleden gelekt op het internet, en ik dacht: ik moet dat eens lezen.

Beter dan wat gefilmd werd? Ja, en een beetje nee. Ja, want het verhaal houdt steek en de personages zijn echter, en het knullige Weyland-aan-boord is er uit en het is gewoon een economische reden die Weyland drijft — terraformingmachines, met name. En ook een beetje nee, want David is echt wel beter in de film dan in dit origineel script.

In Spaihts’ script is David gewoon een slechterik. Hij ziet meer dan mensen, is intelligenter en sterker, hij heeft tijdens de reis naar Zeta 2 Reticuli (en LV-426) alle research van Holloway en Watts geabsorbeerd en doet hetzelfde met alles wat hij op LV-426 kan vinden, besluit op eigen initiatief een Engineer wakker te maken. David voelt niets dan minachting voor mensen, in het oorspronkelijke script, en da’s veel en veel beter gedaan in de film, waar David het enige menselijke personage met diepgang is.

En uiteindelijk, als ik er over denk: het wordt allemaal wel heel erg hard uitgelegd, in het script van Spaihts: okay dat er teveel mysterie was in de film, maar misschien mocht er wel wat meer gezeten hebben in het script. Enfin bon.

Content dat ik het gelezen heb, dat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *