1491: New Revelations of the Americas Before Columbus

Gelezen op

Charles C. Mann
Vintage Books, 2006, 541 blz.

Een oogopener. Zou moeten verplichte lectuur zijn voor elke geschiedenisles over Amerika. Het komt erop neer dat Noord– en Zuid-Amerika veel dichter bevolkt waren dan men meestal denkt, met meer geavanceerde maatschappijen dan men meestal denkt.

Dat bijvoorbeeld het Amazonewoud helemaal geen onontgonnen maagdelijk gebied is, maar het tegenovergestelde: een enorme kunstmatig aangelegde tuin.

Ook met een verschrikkelijk fascinerende discursus over quipu, geknoopte touwen van de Inka, die wellicht zouden kunnen een soort binaire geschreven taal zijn, die, uniek in de wereld, niet overeen komt met een gesproken taal.

Aangeraden. Al kon het, ahem, beter geschreven zijn. En was de new age-conclusie niet aan mij besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *