Archimedes Codex: Revealing the Secrets of the World’s Greatest Palimpsest

Gelezen op

Reviel Netz & William Noel
Weidenfeld & Nicolson, 2007, 336 blz.

Tjaha. De heren Netz en Noel schrijven niet zo goed. Enthousiast (Netz) en met kennis van zaken (Noel), dat wel, maar ‘t is echt niet goed geschreven. Nodeloos mysterieus ook, met een schimmige opdrachtgever die niet bij naam mag vernoemd worden en zo.

Maar wel een boeiend verhaal: de codex waarvan sprake is een per enorm toeval overgeleverd stuk heel erg oude wiskunde. Archimedes, in tegenstelling tot sommige andere oude Griekse wiskudigen, was eigenlijk te moeilijk om populair te zijn, blijkbaar. En hij heeft eeuwen voor Newton en Leibniz, Newtonachtige dingen gedaan met echte oneindigheid.

Ik vond het vooral aangrijpend te lezen hoe in de 20ste eeuw alsnog een enorm groot deel van de informatie in het boek door stommiteit is verloren gegaan: het heeft eerst een tijd liggen rotten in een emmer afval, en dan heeft een idioot er een paar pagina’s van overschilderd met copieën van illustraties, om de prijs naar boven te proberen krijgen.

2 reacties to “Archimedes Codex: Revealing the Secrets of the World’s Greatest Palimpsest”

  1. Pingback: Gelezen: Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street - Michel Vuijlsteke's weblog — Michel Vuijlsteke's Weblog

  2. Pingback: Gelezen: The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made | Michel Vuijlsteke's weblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *