The Rising

Gelezen op

Ian Tregillis
Orbit, 2015, 480 blz.

Het zou gemakkelijk zijn om in het verhaal van de onderdrukte robots en de slechte Hollanders een allegorie te zien voor de onderdrukte slaven en zo, maar dat zou te gemakkelijk zijn.

Het zit er wel érgens in, natuurlijk, maar het is ook meer dan dat. Holland is in deze alternatieve wereld zo ongeveer meester van de hele wereld, te beginnen met heel Europa, waar iedereen Hollands spreekt. Dat allemaal, natuurlijk, gebouwd op de mechanisme mensen die onvoorwaardelijk trouw zijn aan de Kroon.

Om de zoveel zeer veel tijd is er eens een robot die kan ontsnappen aan het juk van Holland, en Jax is er zo één.

Fijne personages in het boek: Jax zelf natuurlijk, maar ook Bérénice, het hoofd spionage van het stervende Franse koninkrijk, en een hele reeks nevenpersonages.

Er is niet echt veel over te vertellen zonder spoilers, maar het is de moeite van het lezen waard. En voor één keer is het een boek waar de schrijver wél zijn best gedaan heeft om geen taalkemels meer te laten staan. Als er Frans of Nederlands gesproken wordt, is het correct. Nederlandse termen, die onvermijdelijk zijn in een wereld beheerst door Nederland, zijn juist.

Ik ben maar één fout tegengekomen, en dat was denk ik een kleine vergetelheid: de gestapo-agenten van Nederland heten verderers in de reeks. In het Nederlands noemen ze zich “tuinier”, zoals in “Tuinier Bell”. Maar om de één ofd andere reden staat er een V en geen T op een badge van Anastasia Bell, het overigens fantastisch slecht personage dat de hoofdtuinier is.

Jawel, aangeraden, alweer. Content dat ik geen slechte boeken meer gelezen heb de laatste tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *