Richard Stark’s Parker: The Hunter

Gelezen op

Darwyn Cooke (tekst en beeld)
IDW Publishing, 2009, 148 blz.

Het begint al bij het aanvoelen: degelijk papier, degelijke hardcover in degelijke stofkaft. Helemaal eind jaren 1950, begin jaren 1960, zowel van design als van tekening als van tekst als van verhaal.

Het verhaal klonk mij enorm bekend in de oren, terwijl ik het las: misdadiger wordt verraden door medeplichtigen en door zijn vrouw; zij denken dat hij dood is; hij neemt wraak. Op de ene na de andere, en alsmaar hoger in de hiërarchie van small-time crook to maffiabaas.

Et pour cause: deze graphic novel is een adaptatie van het eerste Parker-boek van Donald E. Westlake (schrijvend als Richard Stark). En een andere adaptatie van hetzelfde boek was, in 1967, de ongelooflijk machtige film Point Blank, met de  onvolprezen Lee Marvin in de rol van Parker. (Nog eens dun overgedaan in 1999 met Mel Gibson, maar hoe minder daarover gezegd, hoe beter. En nog eens opnieuw gedaan recent met Jason Statham, en die wil ik niet eens zien.)

Maar goed. Dit boek, dus. Het verhaal is wat ik zei, en voor de rest is het vooral erg goed. En dat doet er mij aan denken: dringend nog eens Point Blank herbekijken.

The Hunter, p. 31

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.