Batman: Earth One

Gelezen op

Geoff Johns (tekst) - Gary Frank (beeld) - Jonathan Sibal (inkt) - Brad Anderson (kleur) - Rob Leigh (letters)
DC Comics, september 2012, 144 blz.

Marvel heeft zijn Ultimate-reeks, waar populaire karakters los van het moeras aan opgestapelde geschiedenis kunnen leven, DC doet dat ook, met Earth One.

Enfin ja, ’t is te zeggen: er was al Superman: Earth One (staat op mijn lijst om te lezen), en nu is er dus Batman: Earth One. Een reeks van twee is ook een reeks, natuurlijk. De bedoeling van Earth One is om het enkel in Trade Paperbacks uit te geven, dus niet in individuele nummers: mij niet gelaten.

In Batman: Earth One is Gotham City gebouwd door de families Wayne (Bruce Wayne’s vader, steenrijk) en Arkham (zijn moeder, ook steenrijk, met een geschiedenis van, wait for it, mental issues in de familie). Er zijn verkiezingen voor burgemeester, de vader van Bruce heeft een degelijke kans, maar wordt samen met zijn vrouw vermoordt voor de ogen van de jonge Bruce.

Net voor zijn dood (zoals in: de avond zelf nog) was oude familievriend en Britse legerveteraan Alfred aangesteld als Wayne’s security chief — na de moord blijkt dat hij ook voogd zou zijn voor Bruce in het geval dat zijn ouder schielijk zouden komen te gaan.

Cut naar jaren later: Oswald Cobblepot is (nog altijd?) burgemeester, Gotham City is overspeld door misdaad, James Gordon is een gedesillusioneerde politiecommissaris die het allemaal niet meer  ziet zitten, en Bruce Wayne heeft redenen om te vermoeden dat zijn ouders vermoord zijn door Cobblepot.

Mwurf. Gho ja. ’t Is niet alsof we zaten te wachten op een zoveelste reboot van Batman, maar goed. ’t Is een leuk begin met misschien potentieel, maar voor het ogenblik is het ook redelijk magertjes.

En het is zoals veel van die reboots in een alternatief universum: we zitten gewoon te wachten op de dingen waarvan we weten dat ze zullen gebeuren (moord op ouders, eerste keer vleermuizen, eerste keer Batman, …) en de mensen waarvan we weten dat ze zullen komen (Penguin, Joker, Riddler (in het laatste prentje, ha!), Batwoman (de dochter van Gordon), Robin, Twoface, …).

Afwachten tot deel twee, denk ik, voor ik weet of ik dit aanraad of niet.

2 reacties to “Batman: Earth One”

  1. Pingback: Gelezen, augustus 2012 — Michel Vuijlsteke's Weblog

  2. Pingback: Gelezen: Wandering Earth - Michel Vuijlsteke's weblog — Michel Vuijlsteke's Weblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *