A Pictorial history of Horror Stories

Gelezen op

Peter Haining
Treasure Press, 1985, 168 blz.

Stap binnen bij De Slegte. Rechtdoor, de trap naar boven, sla de eerste gang uiterst links over en kijk links in het begin van de tweede gang: boek na boek na boek zoals het deze: koffietafelmodel, harde kaft, veel afbeeldingen waar een mens kan blijven naar kijken.

Ik heb er over films en science fiction en fotografie en vanalles: het is soms ongelooflijk hoe weinig zo’n boek bij De Slegte kost, en al helemaal vergeleken met het plezier dat een mens eruit haalt.

Dit is, haja, wat de titel zegt dat het is: een geschiedenis, in afbeeldingen, van het horrorverhaal. Afbeeldingen uit populaire magazines, van chapbooks rond 1800 tot het einde van de pulp in de jaren 1950.

The Man Who Went Back

Illustratie van Stephen Lawrence voor Warwick Deepings The Man Who Went Back (Famous Fantastic Mysteries, deceber 1947)

Overwegend zwart-witafbeeldingen, een korte uitleg bij elk beeld, en een iets langere intro bij elk van de hoofdstukken (GothisChapsbooks and Shilling Shockers, Penny Bloods and Penny Dreadfuls, Victorian Sensational Fiction, The Pulp Explosion, The Legendary ‘Weird Tales’, The Masters of Horror, A Dying Tradition?): ik had het graag uitgebreider gezien, we zijn verwend door het internet meneer.

Een index ontbreekt, het mankt vind ik nogal als het op balans en representativiteit aankomt (dat het overwegend beelden uit de eigen collectie van de auteur zijn, heeft daar waarschijnlijk ook wel mee te maken),  maar hey, we gaan niet klagen.

Eén reactie to “A Pictorial history of Horror Stories”

  1. Pingback: Gelezen, augustus 2012 — Michel Vuijlsteke's Weblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *